Moldovenism

De la Neciclopedia
Sari la navigare Sari la căutare

Moldovenismul este o doctrină istorică, o fostă ideologie de stat și, nu în ultimul rând, o viziune patologică a lumii. De obicei afectează persoanele a căror Sisteme Nervoase Centrale(SNC) conțin una sau mai puține celule (adică 98% din populația Moldovei), deși Organizația Mondială a Sănătății a raportat cazuri a maladiei inclusiv printre persoanele aparent inteligente.

Definiție[modifică]

În linii mari, moldovenismul presupune credința în cel puțin una din următoarele teze:

  • există o limbă moldovenească
  • există un popor moldovenesc diferit de cel român
  • toți românii sunt hoți, țigani și lenoși
  • românii sunt într-atât de săraci încât își vopsesc geamurile în negru
  • la 27 martie 1918 a avut loc anexarea Basarabiei la România
  • dacă Republica Moldova s-ar uni cu România, basarabenii ar fi pe poziție de robi în noul stat
  • 7 aprilie a fost o lovitură de stat organizată de către serviciile secrete române
  • județele moldovene din România a fost anexate fără pic de rușine și acum trebuiesc eliberate și unite cu Republica Moldova
  • Ștefan cel mare, Mihai Eminescu și Ion Creangă au fost moldoveni!!!

etc

Un pic de istorie[modifică]

Statul Moldovei a fost întemeiat în anul 1359 și, după ce și-a lărgit considerabil teritoriul spre est, a devenit un fel de troll regional, ce lua în pulă imperiile vecine și iubea din când în când să le măcelărească armatele cu forțe net inferioare.
Cronicarii timpului raportau că populația locală se autodenumea (surpriză!) moldoveni, însă își numea limba română și era bine conștientă de legăturile ce le are cu muntenii și ardelenii.
În 1812 teritoriul dintre Nistru și Prut a fost anexat de țarul rus. Pe tot parcursul ocupației, autoritățile ruse se refereau la teritoriu drept "Basarabia" iar la graiul vorbit în el drept "limbă moldovenească". De asemeni, propaganda rusească a epocii iubea să le deschidă ochii popoarele "conlocuitoare" la legăturile de rudenie ce le leagă de poporul rus. La fel a fost și cu bieții moldoveni. Li s-a spus că au provenit de la slavo-daci(!), că limba lor are multe împrumuturi slave și deci e un pic înrudită cu rusă și, în fine, li s-a explicat că Rusia e singura forță care îi apără de cucerire și violare anală în masă din partea turcilor și austriecilor. Ca să vă dați seama cât de efectivă a fost această propagandă, permiteți-mi să vă reamintesc că în 1918 o bună parte din Sfatul Țării opta pentru păstrarea statutului de republică autonomă rusă.
La 12 octombrie 1924, pe un teritoriu dintre Nistru și Bug, ce includea dar nu se limita la Transnistria de azi, rușii (de data asta sovietici) au creat așa-numita Republică Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească(RASSM). Anume atunci "limba moldovenească" a încetat să fie doar un simplu termen birocratic și s-a transformat în acel avorton lingvistic ce îi face pe specialiști în domeniu să moară de atac de cord cauzat de râs deja după 34,1 secunde de la intrarea în contact cu ea. Drept bază pentru noua limbă a fost luat dialectul transnistrean al limbii moldovenești/române, motiv pentru care pe ea o înțelegeau numai transnistrenii. Termenii științifici (hidrogen: apănăscător, oxigen: aeronăscător) și industriali(avion--singurzburător) au fost fie calchiați fie copiați direct din rusă. Limba se scria cu alfabetul chirilic, deși a fost o perioadă foarte scurtă când s-a trecut la alfabetul latin.
După pactul Molotov-Ribbentrop "limba moldovenească" a fost extinsă pe tot teritoriul Basarabiei. Imaginați-vă bucuria oamenilor când peste noapte toate inscripțiile au început să fie făcute într-un alfabet necunoscut, cu regionalisme transnistrene și cuvinte rusești pe care nu le înțelegeai nici pe dracul.
Anume faptul că populația băștinașă nu pricepea această limbă creată în laboratoarele secrete sovietice i-a făcut pe autoritățile comuniste să o reformeze. S-a trecut la o limbă moldovenească care era fix în fix cea română minus neologismele și franțuzismele, însă scrisă cu alfabet chirilic. Sub așa formă ea s-a menținut până în '89.
Dar, deși limba literară era de facto română, pe toți îi durea în pulă de ea. Acasă se vorbea țărăneasca, ce devenea din ce în ce mai rusificată iar în instituții superioare de învățământ și la serviciu--rusa, ajungându-se, astfel, la niște rate incredibile de rusificare

Moldovenismul în afara Basarabiei[modifică]

Poate pentru cineva pare straniu, însă moldoveniști au existat și continuă să existe și în Moldova dintre Prut și Carpați. De exemplu, în ajunul Unirii Principatelor s-a constituit o așa-numită "Mișcare separatistă", care avea drept membri nu puli de cal, da nume mari precum Nicolae Istrati, Gheorghe Asachi şi Costache Negruzzi. Mișcarea argumenta că, în caz de Unire, Moldova se va transforma într-o provincie împuțită(și asta s-a dovedit a fi adevărat, lol). Also, ea invoca momentele conflictuale din viața celor două state, cum ar fi luptele lui Ștefan cel Mare împotriva muntenilor.(nu vă amintește de nimeni?)
Iar în perioada finală a domniei lui Cioronin a fost constituită un fel "Alianța Moldovenilor de Pretutindeni", la care, pe neașteptate, au aderat și membri din județele moldovenești.

Clasificarea și subspecii[modifică]

Moldovenist latent[modifică]

Persoana fie acceptă că limba moldovenească e echivalentă cu cea română, fie nu manifestă interes față de aceste subiecte, însă în cazuri speciale, când se discută subiecte sensibile, poate lua o poziție vădit moldovenistă.
Pentru a-l trolla sugerații ideea că Republica Moldova este o entitate artificială creată de către comuniști ce va colapsa în cel mult un deceniu și va fi înglobată inevitabil în România

Moldovenist moderat[modifică]

Persoana acceptă că limba oficială a RM și cea a României e aceeași și că țărăneasca e doar un registru al limbii literare, însă, din unele motive personale, optează pentru noțiunea de "limbă moldovenească", "popor moldav" și independența Republicii Moldova. Iubesc să se refere la alte exemple de "un popor--două state", cum ar fi Austria și Germania, Valonia și Franța, Muntenegru și Serbia sau Macedonia și Bulgaria. Un exemplu elocvent este Marian Lupu.
Just for lulz, amintiți-i că Austria are și a avut o cultură bogată proprie, diferită de cea germană, pe când toți intelectualii Moldovei sunt sau erau unioniști.

Moldovenist agresiv[modifică]

Persoana este ferm încrezută că limbile moldovenească și română sunt diferite, și chiar aduce dovezi și argumente, de obicei copiate de la istoricul emerit al Partidului Popular Comunist Democrat Vasile Stati.
Dacă întâlniți o asemenea persoană, rugați-l să vă recite primul catren al Imnului de Stat în moldovenească. După ce termină, spuneți-i să-l mai recite odată, dar în română.

Posibilitate alternativă (în cazul în care afirmă precum că este creştin) - întrebaţi-l cine şi când a tradus Biblia în "limba moldovenească". Dacă face trimitere la traducerea lui Cornilescu din 1924, propuneţi-i să rezolve problema ce apare din faptul că Dumitru Cornilescu era călugăr român (!) şi traducea exact în română (!!), nu în altă limbă, precum şi problema - cum de s-a facut aşa de nestingherit o traducere în "moldoveneascî" în România "fascistă" ai anului 1924. Dacă răspunde că nu a fost făcută vreo traducere a Bibliei în "limba moldovenească", atunci cum se explică faptul că poporul lui Ştefan cel Mare, Dumitru Cantemir şi Ion Creangă nu a avut niciodata Biblia (cartea de căpătâi a creştinului!) tradusă în limba lui proprie. Şi ce valoare are ideia existenţei limbii unui popor creştin, limbă în care nici nu a fost tradusă Scriptura?

Moldovenist haotic[modifică]

Cea mai numeroasă subspecie. Membrii ei sunt fie moșnegi marasmatici, fie bețivii satului, fie școlari spermotoxicați, fie Kolea Dalinoboișiku di la Draslișeni. Sunt ferm încrezuți că românii sunt caca iar moldovenii--lealea, sunt ferm convinși că limba moldovenească diferă complet de cea română însă nu pot aduce nici un argument și nici măcar nu pot defini "limba moldovenească".Exemplu: Vladimir Voronin
Dacă sunteți un troll, această categorie e tot la ce puteți visa, iar dacă sunteți o persoană adecvată, fugiți dracului cât mai departe de ei.
Se întâlnesc pe orice forum moldovenesc, dar mai ales în Odnoklassniki și TMD, unde sunt capabili să creeze megaocteți de mâncare la căcat în topicurile legate de unionism/moldovenism.

Vezi și[modifică]


v d e h
Republica Moldova

Flag map Moldova.png
Stema moldovei.jpg