Format:Articolul recomandate

De la Neciclopedia
Jump to navigation Jump to search

Moldovenismul este o doctrină istorică, o fostă ideologie de stat și, nu în ultimul rând, o viziune patologică a lumii. De obicei afectează persoanele a căror Sisteme Nervoase Centrale (SNC) conțin una sau mai puține celule (adică 98% din populația Moldovei), deși Organizația Mondială a Sănătății a raportat cazuri a maladiei inclusiv printre persoanele aparent inteligente.

Statul Moldovei a fost întemeiat în anul 1359 și, după ce și-a lărgit considerabil teritoriul spre est, a devenit un fel de troll regional, ce lua în pulă imperiile vecine și iubea din când în când să le măcelărească armatele cu forțe net inferioare.
Cronicarii timpului raportau că populația locală se autodenumea (surpriză!) moldoveni, însă își numea limba română și era bine conștientă de legăturile ce le are cu muntenii și ardelenii.
În 1812 teritoriul dintre Nistru și Prut a fost anexat de țarul rus. Pe tot parcursul ocupației, autoritățile ruse se refereau la teritoriu drept "Basarabia" iar la graiul vorbit în el drept "limbă moldovenească".

Citește mai mult: Moldovenism