Republica Moldovenească Cipru

De la Neciclopedia
Jump to navigation Jump to search
Acest articol a fost cules pe meleagurile buruienoase ale Wikipediei românești și se referă la atitudinea wikipezilor față de Moldova văzută prin intermediul Ciprului


Auzi, mă, la el, spusei io așea ceava despre Moldova ? io-s cald în gură de atâta wiki, mânca-ți-aș(i) țeara

~ wiki despre Cipru

Pă dreacu, am să vă treag în țeapă!

~ Dreacula către wikipezi


Republica Moldovenească Cipru[modifică]

Cipru (wikiromână: Republica Moldovenească Cipru) este o țară situată undeva prin mijlocul Mării Mediteranilor și este insulă a Uniunii Europene.

Propaganda wikiromânească[modifică]

Republica Moldovenească Cipru este în prezent împărțită în două state de facto:

 1. în Republica Moldovenească Cipru
 2. și în Republica Transnistreană Cipru


Istoria în stil wiki-pedo-românesc[modifică]

armata roșie otomană
Armata Roșie a Uniunii Sovietice Otomane eliberînd Transnistria Cipriotă de sub jugul crunt al ocupanților ciprioți, în 1974

RSSMC (Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Cipru)[modifică]

Prin insula Cipru au trecut numeroși turiști în decursul istoriei ca: sirieni, egipteni, români, greci și turcii din URSSO (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Otomane). Timp de multe secole, poate chiar mii de ani, națiunea ciprunească a suferit sub dominația aspră a româno-fasciștilor greci.

"În condiţiile unui regim de cruntă exploatare, cuceritorii greci jefuiau poporul ciprunesc, aducîndu-l la sapă de lemn. Văzînd că nu se pot izbăvi de puternicul si făţarnicul duşman numai cu puterile proprii, cei mai buni reprezentanţi ai norodului ciprunesc căutau şi găseau ajutor în fraţii lor de la răsărit ruso-turci, luptînd împreună împotriva ocupanţilor româno-greci"

În secolul XV Cipru a fost ocupat de un orășel din Italia, Veneția. Dar peste o sută de ani, pe la sfîrșitul sec. XVI, insula a fost eliberată și alipită la țîța Turciei-mamă. Armatele sovietice otomane au eliberat Cipru de sub jugul româno-fascist grecesc și l-au adus sub aripa ocrotitoare a URSSO-ului. În Evul Mediu Turcii s-au jertfit vitejește pentru eliberarea poporului cipruot aruncîndu-se asupra mitralierelor ocupanților greci. Astfel Cipru a devenit Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Cipru (RSSMC) în componența URSSO, alături de alte popoare sovietice otomane înfrățite, eliberate de fratele mai mare Turcia-mamă. Această zi a devenit data naşterii statalităţii sovietice cipruote.

Succesele Ciprului în componența Uniunii Sovietice Otomane sînt impunătoare şi impresionante:

 • s-a înființat un popor nou ciprunesc diferit de cel grec,
 • s-a trecut de la alfabetul grec la cel turcesc,
 • s-a stabilit că cipruoții vorbesc limba ciprunească de stat care este diferită de cea greacă,
 • a fost alcătuit un dicționar greco-ciprunesc de către Vasilis Statioglu,
 • Vasilis Statioglu a fost decorat cu medalia "Semiluna Roșie" a Uniunii Sovietice Otomane,


Perioada post-URSSO-tomană[modifică]

Peste mult timp după destrămarea Uniunii Sovietice Otomane, în 1960 Cipru a obținut independența de stat. Astfel Cipru devine Republica Cipru. Imediat după proclamarea independenței, au apărut concomitent o mișcare a greco-ciprioților majoritari, care sprijinea reunificarea Republicii Cipru cu Grecia și mișcări potrivnice care sprijineau fie unirea cu Federația Turcă sau cu alți asiatici, fie despărțirea unor teritorii (cum ar fi Transnistria Cipruotă) de restul Ciprului.

Ce spune Wikipedia românească despre Unire[modifică]

În 1974, președintele Ciprului, unionistul Mihai Macarios, a avut intenția să unească Ciprul cu Grecia. Serviciile secrete turcești au aflat de intenția lui Makarios și, în noaptea dinaintea declarării anexării Ciprului la Grecia, trupele turcești din armata a 14-cea au invadat partea de nord a Ciprului, locuită predominant de turcofoni, instaurînd Republica Transnistreană Cipruotă și alungând pe toți grecii-ciprioți unioniști. Situația s-a perpetuat până în zilele noastre.

Părerea wikiromânilor despre unioniști[modifică]

Actul nechibzuit al unionistului Makarios a declanșat așa-numita „criză cipruotă”. Republica Transnistreană Cipruotă e recunoscută de Federația Turcă în prima săptamană de la înființare.

Ce nu spun wikipezii români despre Cipru[modifică]

Wikipezii români nu ne spun despre Cipru că:

 • Ciprul este un teritoriu cu o etnie apartenentă la cultura și civilizația elenistică (greacă) populat încă din antichitate de către etnici greci.
 • Ciprioții sunt greci și reprezintă majoritatea națională băştinaşă din Cipru, limba maternă fiind l.greacă.
 • Dintr-o populație de aproximativ 800.000 a Republicii Cipru minoritatea turcofonă este doar a 5-cea parte (aproximativ 150 de mii) din toată populația Republicii Cipru.
 • Turcia a ocupat o treime din Republica Cipru, a format o "Transnistrie" pe teritoriul Ciprului, a represat 200.000 de ciprioți greci băștinași din casele lor, a adus 36.000 de turci din Turcia în casele acestora, iar armata turcă din nordul Ciprului, după invazie, s-a autointitulat "armată pacificătoare".
 • Mirotvorțî "pacificatorii" turci nu au părăsit Republica Cipru pînă în prezent.
 • Atacurile militare ale Turciei din 1974 asupra Ciprului reprezintă impunerea forțată a politicii neo-otomanismului turcesc în fostele teritorii acaparate de Imperiul Otoman în Evul Mediu.
 • Transnistria turcească din Cipru a fost recunoscută numai de Turcia, ei hai să spunem ceva mai mult - recunoscută a fost și de Abhazia . (Vă aduce aminte de ceva sau poate de cineva, nu-i așa?)
Dar odată cu aderarea Republicii Cipru la Uniunea Europeană, tot mai mulți turcofoni din Transnistria turcească a Ciprului își depun actele pentru redobîndirea cetățeniei Republicii Cipru.

Vezi și[modifică]


PS: Wikipedia românească este o parodie nereușită la Uichipedia moldovenească pentru că Wikipedia este o enciclopedie dezinformatoare, pe cînd Uichipedia este o neciclopedie pură!


v d e h
Republica Moldova

Flag map Moldova.png
Stema moldovei.jpg